Været

Fyrvokterne på Lindesnes har helt siden slutten av 1800-tallet levert meteorologiske observasjoner fra fyrstasjonen på sydspissen.

Tidligere var alt manuelt men ettersom tida har gitt oss flere hjelpemidler er nå mange ting automatisert. Det som er interessant er at det til og med i dette århundret blir gjort daglige manuelle observasjoner. Det gjelder sikt, bølgehøyde, skydekke og sjøtemperatur. Været har en stor betydning og ikke minst en stor interesse for de fleste av oss. Meteorologi er vitenskapen om prosessene som foregår i jordens atmosfære og utgjør vær.

Et besøk på Norges sydspiss gir deg nærkontakt med elementene – vind i håret og salt på leppene. Minst 250 dager i året blåser det kuling eller mer. Gjennom året kan en oppleve både storm og stille. Ethvert besøk vil gi en ny opplevelse, fordi været gir stedet ulike uttrykk som igjen skaper inntrykk av ulik karakter. Været er en del av sydspissens egenart – både fordi våre fyrvoktere har sendt sine observasjoner om været helt siden 1862, men også fordi de fleste av våre gjester velger å komme til sydspissen når det er «mye vær». Mennesker ønsker å møte naturen for virkelig å kjenne at de er til. Når det er sagt er det viktig å minne om at imot naturens krefter har vi ansvar for egen sikkerhet og på Lindesnes fyr – Norges sydkapp – er det ekstra viktig å utvise stor respekt og forsiktighet overfor naturkreftene. Selv om fyrtårnet står på toppen av fjellet, kan bølgene slå helt over tårnet når det er kraftige stormer. Fyrvoktere har fortalt gjentatte ganger om fisk som kan finnes langt opp på land når enkelte stormer har roet seg. Velkommen både i storm og stille – med respekt for naturen og dens krefter.

Scroll down